Milovníci zábavy i netradičních zážitků si o letošní Hradozámecké noci přijdou na své. Památky patří dětem i v srpnu

Poslední srpnová sobota (27.8.) patří již tradičně Hradozámecké noci – brány památek zůstávají dokořán až do hluboké noci a navíc jsou prohlídky objektů ozvláštněny scénkami ze života panstva a hudebními ukázkami, na vybraných hradech se opékají špekáčky a vypráví pověsti. Během prázdnin je rozšířena nabídka objektů pro dětské návštěvníky, některé typy prohlídek lze absolvovat pouze do konce srpna.

V Libereckém kraji se do Hradozámecké noci, která vychází na sobotu 27. srpna, zapojil hrad a zámek Frýdlant, kde si mohou návštěvníci zatančit, poslechnout koncert dobových nástrojů a také se vydat do zámeckých komnat, kde uvidí scénky ze života panstva i sloužících. Na závěr ochutnají koláčky ze zámecké kuchyně. Na hradě Grabštejn se pro velký loňský úspěch reprízují noční prohlídky na téma místních pověstí, doplněné o živou hudbu. Hrad Trosky se oproti předchozím letům, kdy zde duněla metalová hudba, zapojí romantičtější formou – budou se zde opékat špekáčky, zahraje country kapela a zaměstnanci hradu budou návštěvníkům vyprávět pověsti a báje, které se týkají hradu a jeho historie.  

Na Pardubicku se do Hradozámecké noci zapojuje zámek Litomyšl s komickými scénkami na téma vdavek dcerky pana továrníka, které budou doplněny o ukázky historických tanců.  Slatiňanský zámek, respektive jeho areál, se stane dějištěm divadelního představení Strašidlo cantervillské, romantické, ale i dobrodružné povahy zveme na hrad Litice, kde se uskuteční noční prohlídky hradu pouze s baterkou.

V Královéhradeckém kraji se do Hradozámecké noci zapojí zámek Náchod, kde se proradní sloužící během noční prohlídek chystají na příjezd nového pána, ale cizinců přijde několik, takže před kým je potřeba se přetvařovat? Naopak na Opočně se během nočních prohlídek uskuteční setkání  rakouského ministra zahraničí Klemense Václava Metternicha, pruského krále Fridricha Viléma III. a ruského cara Alexandra I., ale i zde bude setkání těchto státníků okořeněno vtipnými zápletkami. Na zámku v Ratibořicích bude provázet pan správce, komorník vévodkyně, nebo všetečná a upovídaná komorná. Prohlídky jsou doplněny o krátká hudební vystoupení.

„Hradozámeckou noc vnímáme jako vrchol letní sezony. Pro větší komfort návštěvníků rozšiřujeme on-line prodej vstupenek, na většinu nočních prohlídek lze vstupenky zakoupit předem z pohodlí domova a tím se vyhnout čekání, nebo i zklamání, že je vyprodáno. Chceme ukázat památky v jiném světle, respektive za tmy, pobavit, dopřát hezký zážitek a pomyslně se rozloučit s prázdninami. Přeji návštěvníkům, kolegům i všem zapojeným umělcům hezkou atmosféru a na závěr musím dodat, že na památkách samozřejmě sezona nekončí, máme otevřeno do konce října, na Sychrově, Zákupech a ve Slatiňanech celoročně a již nyní ladíme termíny vánočních prohlídek a adventních akcí na dalších objektech“, komentuje přípravy Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, pod jehož správu patří hrady a zámky ve výše zmiňovaných třech krajích.

Hlavním centrem Hradozámecké noci, která je jednou ze stěžejních akcí Národního památkového ústavu a do níž se zapojují státní i nestátní památky, bude hrad a zámek Český Krumlov, kde se oslavy ponesou v duchu barokních zahradních slavností. Přehled všech zapojených objektů naleznete zde https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/cinnosti/hlavni-temata-sezony/80924-hradozamecka-noc-2022

Během července a srpna je na památkách rozšířena nabídka pro dětské návštěvníky - stále je možnost zažít prohlídku s komtesou Hortensií na Ratibořicích, nechat se provést paní hraběnkou na Hrádku u Nechanic, v doprovodu princezny si prohlédnout zámek Sychrov či Zákupy. Na Litomyšli je nabízena zkrácená trasa Letní pozastavení, na zámku Opočno je do konce srpna výstava nadpřirozených bytostí s názvem Erbovní bestie. Celosezonně jsou dětské prohlídky na Frýdlantě, Zákupech, Hrubém Rohozci, Grabštejně, Náchodě a speciální trasa je také v hospitálu Kuks. Na Bezdězu je možnost zakoupení hrací karty a následně vyhledávat zvířecí symboly během prohlídky hradu, pracovní listy odstupňované dle věku dětí nabízí také Hrádek u Nechanic. Na objednání je připravena interaktivní prohlídka na hradu Litice, na Slatiňanech a na Sychrově je k dispozici hra v zámeckém parku.

https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/pro-deti

Upozorňujeme, že dne 20.8., v době konání Skotských her, je zámek Sychrov pro veřejnost uzavřen.

Kompletní přehled akcí, výstav, speciálních prohlídek a dalších akcí až do konce roku ke stažení zde: https://www.npu.cz/cs/ups-sychrov/prehled-kulturnich-akci